Mina bästaste spratisp

Star 1 Star 1 Star 1 Star 1 Star 1
Spartipset har fått 3 stjärnor i betyg. Det är 31 som röstat. Vill du även rösta så kan du göra det lite längre ner på sidan.
Upplagd: Sat Apr 3 23:29:51 2010

Ni kommer att tro mig: jag älskar spartips.... <3 Men måste verkligen spartipsen vara på mer än 8 rader vardera?? Det är inte mina, jag sparar på ord oxå!

Känn din situation

Läs spartips på nätet eller i tidningar, skriv ner de som du tycker är bra, antingen i din situation eller över huvudtaget

Var konsekvent, handla i lågprisbutiker och aldrig på tappar eller servicebutiker

Ge blod = hälsoundersökning + fika + t-shirt el liknande

Köp flera likadana strömpor = går en sönder återanvänder du maken med en annan

Bjud in dina vänner med familj på ett knytkalas i parken, alla tar med sig något gott att äta och dricka, och det blir garanterat en härlig dag tillsammans.

Våldgästa dina vänner. Ring dina vänner och bjud in dig själv till en övernattning med middag. Faktum är att det är många som tycker det är supertrevligt att få gäster spontant, då blir det fokus på att göra det enkelt och opretansiöst, oddsen till att få en rolig stund är mycket stor.

Spela spel. Damma av de gamla godingarna, fia med knuff och monopol och ring runt till några av dina vänner och bjud in till en spel kväll med tilltugg.

Barnvaktsdagar. Om du har kompisar som har barn, erbjud dig att vara barnvakt en heldag och kväll, om du själv har barn så har du säker nu en halvt fotbollslag, leta upp ett öppet område och ta med dig picknick, du kommer att få en helt oförglömlig dag och dina vänner kommer att vara dig evigt tacksam. Byt.

Boka en heldag med en person som betyder något extra för dig, det kan vara ett av dina barn, en förälder eller en god vän. Planera en heldag tillsammans där ni gör något nytt tillsammans, text konsert, museum, skogsvandring, klättring.

Ta hand om gamla minnen. Du har säkert i din dator massor bilder som inte är sorterade, skapa en sommarhälsning i form av ett kollage och maila ut till nära. och kära. Alla blir glada av att få en hälsning av dig.

Sök billiga roliga evenemang på din hemort, det finns spännande rundturer och intressanta platser att besöka som du ännu inte har hunnit göra där du bor. Leta i lokaltidningar eller på nätet efter dessa evenemang. Du kommer att bli förvånad vad du har missat på grund av att du inte har gett dig tid tidigare.

Skogen, är fantastisk nu, fyll ryggsäcken med kaffe och smörgås och ta dig ut i skogen, hitta en glänta där du kan slå dig ner, blunda, lukta och lyssna. Denna upplevelse kan man leva på länge. Allt är gratis.

Ät vegetariskt!  Bönor och linser är billigare proteinkällor än kött

Ät soppa en eller två gånger i v3eckan Köp kläder när det är halva reapriset, d.v.s köp sommarkläder till nästa sommar när de reas ut i augusti.

Baka eget bröd.

Gör en matsedel som du veckohandlar efter. \"På det sättet kan man se till att man äter en vettig kost och det blir färre tillfällen till impulsköp

Sätt upp ett mål för sparandet

Gör en budget.

Res till ställen där du har släkt och vänner istället för att bo på hotell.

Köp bilen kontant så slipper du avbetalning.

Låt bli att skaffa kreditkort, det är tråkigare att betala av på någonting än att spara till det.

Börja med att titta på lågprisalternativen när du ska köpa nytt. det är lättare att byta upp sig än ner sig.

Släng inget gammalt innan du kollar om det går att använda

Låt bli att röka.

Sälj bilen, åker du sällan kan det bli billigare med taxi.

Håll hela tiden koll på ditt konto.

Byt ut nöjen som kostar pengar mot gratisnöjen ibland

Besök nationalparker och sevärdheter i närheten.

Gå en vandringsled med matsäck i ryggsäcken.

Gör en cykeltur dit näsan pekar.

Ha picnic i parken eller skogen.

Njut av fina platser och utsikter i trakten där du bor.

Gå på museer.

Frossa i böcker, film och musik på biblioteket.

Bygg kojor med barnen av vad som finns till hands; kartonger, grenar, skräpvirke, presenningar... När kojan ska bort blir den en brasa med korvgrillning över glöden.

Övernatta i kojan eller tälta i trädgården.

Stig upp jättetidigt en morgon och se din vanliga värld i ett nytt ljus.

Använd allt när du lagar mat

Köp vettiga råvaror och laga från grunden. Undvik halv- och helfabrikat.

Gör mer än vad som går åt när du ändå lagar mat. Gör iordning matlådor eller spar till kommande dagar.

Överbliven kokt potatis är kanon att hitta när man har bråttom eller vill göra en god tortilla, sallad eller använd om grund på macka och i wraps. Det samma gäller ris, pasta, bulgur och bönor. Tänk framåt.

Grytor blir lätt till soppor, skarva i med buljong, kanske en redning och fräscha upp med grönsaker och örter så blir rätten som ny.

Köp inte ströbröd. Torka överblivet vitt bröd och kör i matberedaren.

Slösa inte pengar på riven ost. Riv kanterna och lägg i frysen.

Köp hem stora förpackningar av basprodukter och se till att ha ett välfyllt kryddförråd.

Köp inte alla olika varianter av mejeriprodukter. Vispgrädde blir mindre fet om du tar lite eller späder med mjölk. Smaksätta crème fraîche, såser och dressingar klarar du själv hemma, du slipper lattjo tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt.

Kasta inte marinaden - koka upp och red eventuellt av och du har sås.

Te och kaffe som har kallnat funkar helbra att köra i micron.

Lite gammalt bröd blir kanongott med vitlökssmör på i ugnen, eller som krutonger i sallad/soppa.

Gröt, potatis eller lite gamla mejeriprodukter funkar kanon i långjäst bröd. Ta halva mängden jäst, kall vätska och låt gärna degen jäsa över natten i kylen.

Kolla kilopriset när du köper toapapper.

Använd \"vad-har-du-hemma-sökfunktionen\" på t ex Tasteline. Sök utifrån den mest dominerande smakingrediensen. Kyckling, fisk eller fläskkött kan ofta ersätta varandra i recept.

Åk på semester och lev billigare utomlands

Köp resor före skolavslutningen eller efter skolstarten, då är det lättast att få tag i billiga biljetter.

Plocka bär och svamp

Baka matbröd, lägg i frysen, brödet som säljs har ofta varit fryst.

Följ hastighetsgränserna, det går att spara ca 0,1 l bensin/milen.

Det mest direkta och effektiva sparandet man kan ta sig för sker om man efter avslutade inköp och före kassabetalandet tar en extra runda och lägger tillbaka allt man INTE. Då åker de grejor tillbaka på hyllan som hade kostat mest vid betalningen. Mycket effektivt och - i längden - hälsosamt sparknep

Använd internet för att leta efter lågprisvaror

Leta efter prylar i nya affärer, ibland går det att göra fynd på de mest oväntade ställen.

Ta ut 5 och 10-kronorna ur plånboken varje dag och lägg i en skål, tipsar Jeanette Gustafsson. Om man sparar ett tag kan det bli en slant.

Ett annat sätt att spara ihop till något efterlängtat är att samla alla 10-kronor man har i plånboken mot slutet av varje dag i en petflaska. De går precis ner, men går inte att ta ut med mer än att man gör sönder den. En modern variant av sparbössa, med andra ord.

Vad vill du göra? Lös det med att jobba där: festivaler, sommarorter, läger osv. Brukar alltid finnas jobb för volontärer och då får man mat och sovplats gratis och massa kul!

Viktigast av allt: Om det inte var så kul just nu, så kan du ha ruskigt kul för pengarna som du sprat!!

 

 

 

 Kommentarer från besökare


Skriv gärna mer information
Betygsätt tipset:
vote 1vote 2vote 3vote 4vote 5
Partnerlänkar till Fler spartips från pluringar